Aktiviteter



Forbonderesa 2018
Från Åsen, Edsbyn till Ockelbo Marknad

Så var årets forresa till Ockelbo marknad avklarad för femte året i rad för vår del.
Vi var totalt fyra ekipage som gick in på marknaden på lördagen den 3 mars efter fyra dagars färd på totalt ca 10 mil.
Vi startade på onsdag morgon från vår gård ”Sjols” i Åsen, för första gången på medar! Eftersom vi kör efter plogade vägar så har underlaget inte tillåtit slädar tidigare år men i år var det äntligen dags.
Och vilket vinterväder vi fick! Vi började med mulet, lite lätt snöfall och ca -10 c° på onsdagen. Vi gick då knappt 3 mil och övernattade i en liten stuga i Vallasen. Efter en klar natt med magiskt månsken drog sig kvicksilvret ner mot -33 c° Solen gick upp över Vallasen och vi spände för hästarna för våra fullpackade slädar.
Det enda som hördes på skogen den morgonen var det knarrande/gnisslade ljudet från slädmedar, traskande hästhovar kombinerat med pinglornas klara klang.
Vilken dag vi fick! Strålande sol -10 c° och ca 2,5 mil genom öde skog. Framåt kvällningen kom vi fram till ”Rimet kojan” i Rimsbo, en eldpallkoja där vi som tidigare år tillbringade vår andra natt. Den natten blev inte riktigt lika kall som den första men det var ändå friskt på morgonen med ca -25 c°.
Solen sken på oss även denna dag medan vi traskade ca 3 mil ner till Åmot. Där övernattade vi sista natten i ett gammalt hus fullt med lyx så som rinnande vatten, el och toalett som gick att spola! Det var vi inte bortskämda med under de tidigare dagarna.
Den sista dagen hade vädret slagit sig och det blev mulet och några minusgrader. Vi hade knappt 2 mil kvar till Ockelbo innan vi kunde avsluta resan med att köra in på marknaden där besökarna kunde klappa på våra duktiga hästar och köpa varor som såldes från våra slädar.

Sammanfattningsvis så blev det en riktigt härlig resa som genererade i massa fräknar å träningsvärk lite var stans…
Vi hoppas på en repris om ett år!
Från oss var det Blondie som fick dra släden och övriga ekipage som medverkade var:
Ardennern Majsan som tog täten med Ida, Agnes och Åsa Sköld bak i släden. Sedan gick Ante Svensson med nordsvensken Theddi med Jenny Hansson gående bredvid släden, för det var faktiskt så att Jenny gick HELA vägen medan vi andra var lite mer bekväma av oss och åkte snålskjuts med slädarna bitvis. Strongt gjort av Jenny (men jag tror inte att det bara var jag som hade lite träningsvärk och blåsor under fötterna när vi kom fram?)  
Sist gick Matilda och Steve Persson med Kallblodstravarna Tuva Tabac och Kremalill

Sjols Brodd
Om resan till
Grevagården 2018

En försommarnatt 2015 föddes en liten hingstunge på ett grönbete bredvid en åker där hans far Bäckens Brolle 2032 några dagar tidigare gått med såmaskinen och där nu brodden på havren precis tittat upp.
Tre år senare har hingstungen vuxit upp och arbetar nu själv i samma sele och framför samma redskap som sin far. Det är svårt att förstå att tiden och naturensmagiskakrafter kan åstadkomma detta. Det känns ju som igår, försommarnatten när Wilda la sig ner i det daggvåta gräset för att några ögonblick och krystvärkar senare föda fram hennes andra hingstföl Sjols Brodd.
Då var han såå liten och oskyldig och nu knappt tre år senare är han lika stor som sin far och lika hormon stinn som vilken tonårs grabb som helst.
 
Det är då det är dags för hingstpremiering!
Vi lastade transporten på fredagen med hö, häst och en massa pälsglans och styrde mot Skövde och Grevagården. Efter ungefär sju timmar var vi framme.
Brodd var nöjd att få komma ut och röra på sig och bekanta sig med omgivningarna efter den långa resan. Han fann sig sedan tillrätta väldigt bra i sin box. Och det var tur (för husse och matte) att han fick sitt täcke på sig eftersom det inte gick att motstå den nyspånade boxen och alla kroppens sidor måste provliggas…
Det blev lördag och det frivilliga körprovet stod på vårt schema.
Om man ska ge lite kritik till arrangemanget så var snöskottningen inte den bästa. 117 hingstar på plats och den paddock som var anvisad för uppvärmning för samtliga kläddes av ett 30cm tjockt sockrigt snötäcke som inte var lätt att ta sig fram igenom.
Det blev således inte så mycket till framkörning innan provet för vår del men Brodd kändes lugn å fin så det gick bra ändå!
5-4-5-5-5=24p (av 25 möjliga) blev resultatet, klart godkänt! (Har dock i skrivande stund inte hunnit få kritiken på papper än)
Söndagen kom och det var idag det skulle avgöras. Skulle vi åka hem med en nygodkänd hingst eller en blivande körvalack?
Dagen började med mätning och veterinär besiktning där Brodd skötte sig exemplariskt och kammande hem en 10a på temperament!
Det var sedan dags för visning och både häst och husse skötte sig fin fint.
Sedan en lång väntan på domarnas överläggning innan kritiken skulle delas ut och ödet avgöras.
Det var rekord många treåringar som visades på Grevagården i år (29st) så konkurrensens var stenhård med många väldigt bra hingstar. Och det skulle också visa sig att rekord många av de visade hingstarna gick igenom granskningen och godkändes för avel (12st!).
Brodd räckte dock inte riktigt till utan fick nöja sig med poängen 7-7-8-8-8=38p (har som sagt inte hunnit få kritiken på papper än…)
Dock med väldigt fina ord från domaren Morgan Jonsson som efter han meddelat att Brodd icke var godkänd enligt rasvisakrav sa:
-         ”MEN, förbaskat väl framförd och i ett alldeles utmärkt skick! Så ska det se ut!”
Det var inte många den här helgen som fick så fina ord från Morgan, det värmer verkligen!
Brodd har fått så mycket beröm från så många håll och kanter den här helgen både för utseende, temperament och uppförande så jag blir generad bara av att tänka på det.
Tack alla för alla fina ord! Det är under sådana här dagar man förstår varför det är så roligt och givande att hålla på med dessa fantastiska djur!
Vi åker hemåt igen med en guldklimp i transporten, nu som blivande valack har han ju faktiskt möjlighet att få stanna hos oss på Sjols (vilket inte varit möjligt som hingst)
Det är vi tacksamma för!
Men jag undrar fortfarande, är det verkligen samma lilla krabat som tittade ut den där natten för tre år sedan eller har kanske någon varit här och bytt ut honom i hagen???
 
 
Hälsningar/
En stolt matte (Ida Eriksson)

FNHs skogsdag i Bogården 2014

FNHs skogsdag i Bogården blev en lyckad dag med strålande vårsol, dock blåste det endel och snöföret var väl lite sisådär. Men Anders Jonsson som ordnat dagen tillsammans med föreningen hade gjort ett hästjobb med att hugga fina vägar och köra i snö där det behövdes.
Vi från Sjols hade inte med någon häst, men var på plats för att vara behjälplig och självklart fick kameran också följa med! Ett nytt album från skogsdagen ligger under "Galleri".
Nio hästar var på plats, många av dem var nya unga förmågor och även bland kuskarna fanns det nya ansikten, många åskådare som jag inte kände igen sedan tidigare var också på plats. Det är roligt att se att intresset verkar öka för vår verksamet!
På plats fanns också en stor våg för våra fyrbenta vänner, ett roligt inslag att få veta vad en "riktig" häst väger. Två av de hästar som var på plats var kallblodstravare dessa vägde om jag inte mins fel omkring 500kg och den största nordsvensken vägde strax över 700kg har jag för mig. 


Resan till
Pferde Stark, Tyskland
2013

Fredagen den 23 augusti startade vi vår resa mot Tyskland och Pferde stark.

Pferde stark är för den som inte vet en STOR hästmässa med bara arbethästar som brukar hållas vartannat år i Tyskland.

Vi har länge sagt att dit måste vi åka, och när föreningen skogshästen ordande med en gemensam bussresa hakade vi självklart på!

Så vi hoppade på tåget i Bollnäs mitt på dagen på fredagen för att vara nere i Lund på kvällen när den gemensamma bussen avgick mot Tyskland.  Natten mellan fredag och lördag tillbringade vi sittandes på bussen och en timme före mässan öppnade anlände vi till Wendlinghausen där mässan hölls. Perfekt i tid alltså men med lite för få timmars sömn… Vid det här laget hade vi nog alla mer eller mindre ont i ändan och en och annan som glömt kudden hemma hade nog en aningens nackspärr också. Här kunde man inte tänka sig att man innan dagen var slut skulle längta efter att få sitta igen...



På mässan som var öppen från klockan nio på morgonen till sex på kvällen båda dagarna visades 270 stycken arbetshästar i olika slags körning och även en del ridning. Tävlingar i bl.a. Skogskörning (på tyskts vis), plöjning och precisionskörning hölls parallellt med show uppvisningar och demonstrering av moderna redskap.

Även om den större delen av hästarna var av tyngre modell så fanns alla storlekar representerade från minishettis till shire och allt däremellan, även åsnor och mulor/mulåsnor. Men en ras vi saknade var nordsvensken, kanske något vi måste göra något åt till nästa gång?


Lördagen gick och efter nio timmar stående och gående var det ganska skönt att sätta sig på bussen som styrde mot Detmold där vi övernattade på ett vandrarhem, oj så efterlängtade dessa något hårda sängar var!

Efter en natt med ordentlig sömn och en rejäl frukost kände man sig redo för en till dag på mässan. Som även denna dag bjöd på mycket att titta på.

Hästarna var överlag i fint skick och med mycket välskötta hovar, selarna är ofta som stora smycken på hästarna mycket fina att titta på men tyvärr allt som oftast på bekostnad av passform och tillpassning. Här köps selarna för att passa till vagnen inte till hästen.

Hästmannaskapet bland kuskar och hästskötare var också lite si och så i mitt tycke, vilket resulterade i en del stressade och osäkra hästar men självklart med några undantag!

Min favorit under helgen var utantvekan ett team med sina sex Percheronhästar sponsrad av Porter öl. Ett mycket lugnt och samspelt team både folk och fä lett av Winfried Mattutat, verkligen en förebild!

Mässan hade också en del utställare med mycket fina selar men frågan är väl hur praktiska dessa enorma coller egentligen är?

Priserna var heller inte så lockande men visst fanns där en del prylar man blev sjuk på, bl.a. en bröstsele med ett fransktcoller, en mycket välgjord sele anpassad för kallblod  med lågt ansatt hals, den stod verkligen högt på önskelistan innan jag frågade över priset, 4900 euro för enbet och 6900 euro för ett par… jag fick alla fall broschyren gratis med mig hem….

Sammanfattningsvis en riktigt intressant och rolig helg med mycket skratt, jag hoppas verkligen de ges möjlighet till en repris om två år! Vill passa på att tacka ”skogshästen” och framförallt vår reseledare Mats Thomsson för en fantastisk resa!